Brandman eller kvinna

Läste senaste numret av Sirenen nyss, som kom tidigare i veckan.
Sirenen bevakar utvecklingen inom Räddningsverkets ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor.

I detta nummer är väldigt många sidor koncentrerade till kvinnors vara eller inte vara inom räddningstjänsten. Och framför allt testmetoden "storastadsmodellen" vad gäller anställningstesterna där kvinnorna anses diskriminerade.
Det finns få heltidsanställda kvinnnliga brandmän. Det är fakta. Och det verkar beror på att dessa tester i anställningsfasen är för fysiskt tunga för kvinnor.

I rent egoistiskt tankesätt, vill jag faktiskt ha en stor (?) stark människa (man eller kvinna) som kan lyfta, eller släpa, ut mig ur mitt övertända (överdrift), rökfyllda hem utan att knippa sig. 
Man kan inte prata ut mig, man eller kvinna, ur infernot. Det behövs musklelkraft, kondis, spänst, smidighet och teknik. Och yrkeskunnande naturligtvis, men det måste man ju förutsätta finns eller fås efter anställning.
I andra scenarior kan jag tänka mig andra egenskaper är viktigare, men måste man inte ändå tänka på "worst case"?
Därför är jag positiv till testerna. Säga vad ni vill.

Men...
Vem kollar att alltihop följs upp. Förutom de krav som ställs i AFS:en? Med läkarkontroll och rullband. Var har "storstadstesterna" tagit vägen då?
Om X, med toppresultat på storstadstesterna, har blivit anställd (oavsett kön) och "sunkar" ner sig rent fysiskt efter fyra månader (eller nåt, det kan ju gå fortare) och nätt och jämt klarar rullbandet. Han/hon är ju kvar i styrkan på samma villkor som när han/hon anställdes, eller? 
Det borde vara ett större problem att fokusera på än könet i kåren. 
Om man lägger handen på hjärtat så är ju rullbandstestet absolut inte någon "heroisk" insats att utföra. Eller? Någon som tycker det suger?

Kan man inte ha en egen "stab" och särskilda tester för just en yrkesgrupp inom räddningstjänsten, rökdykarna, de som kanske behöver ha lite mer fysik i sitt utövande. Och låt det kosta. Tjej eller kille, skit sammat. Bäste man eller kvinna på rätt plats. Och öppna upp för andra arbetsuppgifter för andra duktiga (tjej eller kille) inom räddningstjänsten.
Eller är jag korkad? För mig verkar det väldigt, väldigt logiskt. För att inte säga elementärt.

Som sagt. Skiter i kön på vem som kommer och rycker ut mig ur lågorna. Eller min brorsdotter, eller pappa, mamma, brorsan, svägerskan eller nån annan. Bara nån finns där som klarar sin uppgift med fysiken som krävs.

Är trygg här i Skövde. Känner, eller vet vilka de flesta är, på räddningstjänsten här. De har inte så många livs-räddande larm varje år, men om det skulle hända behöver vi inte oroa oss för inkompetens. 
Tävlingsinstikten finns där också. I att vara bäst. Många före detta idrottsmän. Underskattar fakiskt inte den, i mitt tycke, kompetensen. ;-) 
Synd att arbetsklimatet är lite si så där på Skövdestationen... men det är ett helt annat inlägg. Som någon annan får ta. Det överskuggar inte deras arbete ute i verkligehten i alla fall, det vet jag.
Tack!

www.vindvirvel.blogg.se


Nej... igen

Nu är det bevisat. Jag är korkad.
Fast jag provade att uttala nej-varianterna i gårdagens inlägg och konstaterade att dom gick att spotta fram i form av läten har jag sagt ja mot bättre vetande i dag också.
M började sin påverkan redan i går, direkt efter avslutat spinningpass, och frågade om jag skulle med och träna i dag.
- Nja, får se, svarade jag. (Observera, inte ens från start ett riktigt "nej" utan "nja"...)
I morse kom ett klämkäckt mail från K "Syns vi på Sviskis i kväll? Det är så kul när vi träffas..." Ungefär så.
"Har inte bestämt mig än", knappade jag tillbaka.
Vid tre kommer sms från M. "Hämtar fysfenomenet (min anm: fysfenomenet = K) kl 17. Ska du med nu då? Kram".

Hela min kropp och mitt förstånd säger nej inombords, känner verkligen inte för att skutta runt på Sviskis i dag (inte någon annan dag heller förresten, tycker det är tråkigt och mesigt där!). Men vad händer?
Sms till M: "Jodå, klart jag kommer. Men bara för att mjuka upp mig, jag har ont i knät! Kommer inte att skutta"
Sms till K:  "Då syns vi om en stund då!"

Nåja, vad gör man inte för att sprida lite glädje omkring sig. Får se det från den synvinkeln.
Yyyiiipppeeeekaaayeey - här ska Sviskas ordentligt med mina kära vänner! Nu är det bara sextiotre minuter kvar till jag måste åka...

I morgon kanske... Då kanske ett läge uppenbarar sig att pressa fram ett litet "nix". Eller bara det minsta lilla ynkliga "nä".
"No way" är i häftigaste laget. Kanske jag skulle kunna viska fram efter några års terapi. Möjligtvis.

Tjing! Trevlig fredag!

(Blogg.se flyttade fram det där plattformsbytet förresten. Nu byts det i natt. Får se hur det ser ut i morgon här inne...)

www.vindvirvel.blogg.seNej...

... är ett ord jag kan stava till, borde kunna uttala det ibland också.

I går ringde S från Nautilus och frågade om jag möjligtvis kunde tänka mig att köra ett extra spinningpass i dag. Jag kör normalt två pass på torsdagar, i dag blir det alltså tre pass jag ska dra av. Två spinning- och ett ABS-pass.
När S frågade sa jag: Jajamensan, inga problem! Jag är ju ändå där.

?? Jag är ju ändå där ??
Hur tänkte jag när jag svarade så?
Jag är inte alls där, jag får åka dit en timme tidigare.

?? Inga problem ??
Problem är det väl inte direkt, men det känns i skrivande stund bara SÅÅÅÅÅ jobbigt. Som man ska iväg på sin egen avrättning.

Nåja. Jag ska försöka ta det lugnt.
Hmmpfff, ha, ha, fniss, he, he. Nu var jag riktigt rolig. Lugnt är också ett ord jag bara kan stava till kom jag på... Det har nog aldrig inträffat att jag kört ett lugnt pass. Aldrig. 
(Jo, nån söndagmorgon när jag haft det lite för roligt kvällen innan har det nog hänt att jag haft pulsen under 240, den kanske dippat ner till 220.)

Neeejjjj, NEJ, nix, näpp, no way.... testar lite och hör hur det ligger i munnen. Känns bra. Jag kan uttala alla nekande-varianterna. 
Får prova skarpt nån gång.

Men det klart, efter tårtbuffén på jobbet i dag så kanske det behövs kraftigt med motion. P påstod att det var en tårtbuffé. Födelsedagsbarnet R hade dukat upp tre olika tårtor. Då måste man ta en bit av varje.
(Jag tog två tårtbitar till att börja med... och sen en bit till av jordgubbstårtan för att övertyga mig om att den verkligen var god.)
P åt bara upp garneringen på sina tre bamsetårtbitar och byggde tårtslott med resterna. 

Dax att dra i väg till gymmet snart. Ska förbereda mig mentalt genom att diska tror jag. 

Återkommer i morgon om Blogg.se lyckas överföra denna blogg med flera till den nya bloggplattformen utan några problem. Återstår att se...

www.vindvirvel.blogg.se

 


Hacienda

Aftonbladet:

Våren är på väg!

Upp mot 15 grader den 1 april.

Dax att åtgärda detta som ska föreställa min altan.

447475-38

Fruktansvärd röra.
Just nu längtar man inte efter att slå sig ner och ta en kopp kaffe precis.
Kanske ska börja med att få iväg granen?

www.vindvirvel.blogg.se


Serviceminded

Läste ett inlägg i dag på drf's blogg, aka Teflonminnet.
I dag resonerade han om att kunden kanske inte har riktigt rätt i alla lägen!

Service Schmervice 

Men vi som kunder vill gärna tro att vi har rätt! Och vill bli bemötta som om vi egentligen är lite mer intelligenta än de vi frågar.
Eller, vi kunder, nu generaliserade jag. Jag vill bli bemött som om jag egentligen är en riktig klippa på det jag frågar efter, men just nu är inne i en strimma av oflyt bara.
Om någon håller med, kommentera.

Skulle åka och köpa en ny kyl och frys till mina hyresgäster i dag, eftersom dom saboterat den nuvarande vilket jag är jättearg över. (Visst låter det bättre att dom saboterat den, än att erkänna att den är cirka trettio år gammal.)

Tänkte att jag gör ett test. Med anledning av drf's inlägg. Kollar servicenivån på stället jag ska köpa den ganska dyra tingesten.
(Lite långsökt kanske, men ändå...)

Åkte till affären där min julklapp var inköpt. En mixertillsats till min matberedare. Den gick inte att använda upptäckte jag nu i påskas när den skulle premiäranvändas. "Fästet" passade inte.
(Svarar själv: Nej, det har inte funnits behov för att prova den tidigare nä! Inte på tre månader nä! Jo, jag önskade mig den, det var inget påtvingat. Så. Bra med det.)
Om expediten skulle kunna tänka sig ta tillbaka den oanvända julklappen efter tre månader köper jag kyl o frys där. Och om han/hon dessutom inte behandlar mig som en idiot för att det inte råkar fungera som det ska. 

Traskar in. Lämpar upp mitt problem på disken och tittar honom i ögonen. Han viker inte med blicken.
Och för att göra en riktigt munter och lång historia kort följer nedanstående kortversion:.
Vi finner varandra! En höjdarkille i sina bästa år. Och med humor.
Trevlig. Skojig. Inget fördömande. Tittar bekymrat på mig.
Han säger: - Nä, jag har inte en aning faktiskt. Konstigt. Tja, funkar det inte får vi ta tillbaka den eftersom du är säker på att det är till rätt modell. (Obs! Inget ifrågasättande!)
Och här kommer det bästa:
- Och du har ju provat det här också förstås? 
Nix. Det hade jag ju inte. Min idiot.
- Jag kom faktiskt inte på det själv förrän nyss när vi stått och pratat en stund, säger han då. Så det var ju inte så konstigt att inte du fattade det. Jag ska ju vara experten av oss två.
Jag blev kär. Indirekt sa han ju att jag var en intelligent varelse och bara hade haft enormt mycket oflyt. Eller hur?

Han avslutar diskussionen med: - Nu kan du åka hem och hacka nötter.
Jag säger blixtsnabbt att jag vill titta på kyl och frys också.

Då sprider sig leendet i hans ansikte ännu mer.
Som om han redan visste att han kunde göra en hacka på mig.

Jag gör ett köp för betydligt mer än jag tänkt mig... men ok, service kostar!
Och han behandlade mig schysst vid reklamationen, det ska han ha cred för om det så är i kontanter :-).

Service när den är som bäst.
Elektrohuset i Skövde, för er som är från stan. :-)

www.vindvirvel.blogg.se


Kalsonger

Har tre saker på hjärtat i dag:

1)
Ska varken klaga på snön eller de futtiga minusgrader som råder här i mina trakter halvvägs ner på kontinenten. I Nikkaloukta hade dom 41 bitska minus-äckel-grader i går. Då kan man gnälla lite.

2) 
Min besöksräknare här på bloggen har gått varm sen jag kommenterade Aftonbladets artikel om nakensemester i går. Om jag länkat till någon artikel om Blondinbella, hade det förmodligen blivit ännu hetare i räkneverket. Ska testa det.

3)
Jag delar tvättstuga med mina hyresgäster. Men vi stressar aldrig för att ta ner tvätten vid en viss tidpunkt, den får hänga tills den blir torr. 
I dag hängde, bland annat, grannens kalsonger där. Med texten "More than you can handle" på. 
Jaha. Där ser man. Ville jag verkligen ha den informationen? Not at all.

www.vindvirvel.blogg.se

Jag har lagt till min blogg på bloggkartan.se


Nakensemester

Läste denna artikel i Aftonbladet i dag:

Nakensemster

Jodå, det finns tydligen mycket att välja på om man vill göra saker helt spritt språngande näck!
En nakenflygresa?! Man checkar in med kläderna på, men ombord slänger man bort hela outfiten och går in i skeppet i födelsedagskostymen.
Piloten är, tack och lov, påklädd. Jag personligen skulle inte ha minsta förtroende för en naken pilot. Konstigt nog. Han är ju lika kompetent eller icke kompetent med eller utan kläder. Men jag känner rent ologiskt att jag kan ratta ett plan bättre än en naken pilot.

I Heteren, Holland, kan man gå på gymmet i bara mässingen. Ushianimej.
Som instruktör på Nautilus medför detta tyvärr att en bild framkallas på näthinnan. Gode värld. En naken spinningklass.
Får hämta resterna av påskägget och chokladknarka lite så bilden försvinner. Försvinner snabbt och för gott förhoppningsvis.

Och i Frankrike finns det tydligen en hel by som går barhudade. Gör sina vardagsärenden nakna. Banken, affären mm.
Helt absurt! Är det inte det?

Förstår inte grejen riktigt.
(Fryser dom inte förresten till råga på allt?)
Det räcker att åka till vår lilla badsjö Simsjön och kränga på sig bikinin.
Där går min gräns i nakenhet.

www.vindvirvel.blogg.se
Snö snö snö

Är trött på snön. Eller isen rättare sagt. Solen "slaskar" till det på dagarna, minusgrader fryser slasket till is när solen försvinner.
Och nu började det snöa igen. För exakt två minuter sedan.
Bläh.
Känner att jag börjar bli riktigt sur och vresig på vintern som jag inte önskat.
Var är våren?
Blev stående framför fönstret förut och försökte med ren vilja få snön att försvinna och temperaturen att stiga.
Gick inget vidare.

www.vindvirvel.blogg.se

Påsk

Då är det påsk. En storhelg.
Förstod i dag när jag lyssnade på Spanarna på radions P1 att det är, i princip, lika stor helg som jul.
Panelen där resonerade i termer att "man bara behöver köpa påskägg istället för julklappar" och "lättare att slänga ut riset, det finns inte barr kvar till midsommar" - annars är det ju samma sak. 
Är det verkligen en så stor grej med påsk?
Samma sak som jul? Jag som julpyntar upp över öronen. Och har jullunchen här hemma. Och uppesittarkväll innan. Med mera.
Men påsk. Vilket ris? Granen från i julas ligger kvar på altanen däremot. Men nå´t ris ser jag inte. Inte påskris i alla fall.
Något påskpynt syns inte heller, förutom en knippe påskliljor (40 stycken... köpte 4 knippor. De ser ju så extremt futtiga ut i sina 10-pack.) i det här hemmet. Orkar inte helt enkelt.

Efter att ha lyssnat på spanarna drog jag mig till minnes min inhandlingsrunda på Maxi tidigt i morse. Jo, men visst var det lite "jul-stämning" över det hela. Träffade B och C vid mejeridisken och utbytte glatt glad påsk. Och diskuterade mängden folk i affären och alla som stod i vägen. Tjafsade vidare och utbytte än en gång glad påsk innan vi gick vidare.
Stötte på varandra fler gånger under inköpsuppdraget och skrattade glatt när vi upptäckte att vi ryckte i samma varor i hyllan.

När jag sen står i kassan och människan bakom mig kört på mina hälsenor med sin kundvagn cirka tio gånger, och dessutom sagt förlåt cirka tio gånger, då förstår jag - det är julstämning så här i påsktider... 
Till vardags brukar den som massakerar hälsenorna bara titta och undra varför jag står i vägen.

Dessutom åker många man känner hit och dit över påsken. Åker skidor, besöker släkten eller tar en långweekend. Eller som U, det lilla stycket, som nyss meddelade att dom åker till "Canarias" strax. Syns om en vecka. Typ.

Tittar i min påskagenda. Matgäster i dag. Påskträna med K klockan elva i morgon bitti. Påsklunch hos pappa på eftermiddagen. Gäster i morgon kväll. Picnic på påskdagen. Bortbjuden på kvällen.
Nåja - ser ut som en julhelg när jag tänker efter.
Umgänge med släkt och vänner. Mat och annat gott i överflöd. Hinner knappt sitta ner för allt man ska hinna med.
Men det är ju det som är själva grejen. Och man är glad och nöjd och tar det som det kommer.

Förutom snön. Den kan jag inte alls förlika mig med. Not!
Frågade P om hon kunde komma med en intelligent förklaring till varför snön skulle komma nu.
Ett test av oss människor, av högre makter som förskjuter årstiderna, tyckte P.
Visst, så är det säkert.
Jag tar hellre en smärre jordbävning (mycket långt ner på Richterskalan, lite lagom kännbar, men utan förödelse) som test. Om jag får välja...

Nu ska jag laga mat och fira påsk som sig bör, även om det sker utan påskpynt!

GLAD PÅSK!

www.vindvirvel.blogg.seSnöskor

Traskade ut i solskenet i dag.
Åkte upp till berget Billingen.
Till snölandskapet.
447475-36

Ja, visst är det vackert med snön... men vet ni hur jobbigt det är att gå vid sidan av skidspåret?
Det vet jag. Det är snuskigt jobbigt, och då är jag ändå hyfsat vältränad.
Man får liksom lyfta knäna för varje tramp man gör... och får inget frånskjut av bakre foten, vilket innebär att man går med myrsteg.
Stretade på. Det kändes frestande att gå mitt i. Men en fot i varje skidspår. Behärskade mig, som jag oftast gör när förbjudna tankar poppar upp.

När jag funderar på om jag ska lägga mig i en snödriva och vänta på töväder möter mig denna skylt:

447475-35

7 km kvar bara!
Funderade ännu mer på det där med att vänta på tö-väder.

Nähä - det menar du inte? Att jag kunde vänt. Och på så sätt sparat 4 km... Hade jag aldrig listat ut själv! Näääeee, aldrig!

Men vem vänder om man väl traskat ut i spåret och bestämt sig för att gå "den gröna milen". Inte jag i alla fall. Trots svordomar över snön, mjölksyra i benen, svidande gluteus maximus (sätesmuskeln, arslet, det man sitter på - välj vad du vill så du förstår), rödfrusen näsa och likadana öron så vänder man inte!

Kom runt. Sista biten gick jag över "skidstadion" bort mot bilen. Stapplande. Straka, stumma ben. Såg nog rätt dum ut.

Snöskor skulle man haft inbillar jag mig! Då kanske det gått lättare.

När jag väldigt tungt satt ner häcken i bilen ringer P: - Är du hemma?
- Nej, jag kom precis i mål efter att ha jobbat mig runt spåret på Billingen.
- I mål? Är det skidtävling? frågar P.
Då flaxar en tanke i mitt huvud att jag kanske ska ljuga. Och säga att jag vunnit  guld i Västergötlands skid-DM.
Men säger:
- Nädå, jag var ute och fick lite frisk luft bara.
- Var det inte mycket snö?
- Nä, inte farligt.

P fick sanningen när han kom förbi lite senare... och han, liksom andra, undrade om jag verkligen är riktigt klok.
Förmodligen inte.

Väl hemma efter promenaden, när jag stapplat mig upp för trappan vid muren utanför huset, hasat upp ytterligare två trappsteg till ytterdörren och precis klarat de sista fem stegen upp till innerdörren, upptäcker jag en kasse på handtaget!
M har varit där och lämnat ett påskägg!
Laddat med, förutom en massa godis, en fin, blommig sekatör. Tack!

www.vindvirvel.blogg.se


Dörren till toan

Så här ser den ut, min dörr till toan:
447475-34

447475-31

Den översta är inifrån toan, där syns glipan ordentligt. Det andra visar dörre från hallen sett.
Har inte gjort ett skit åt dörren idag. Var nere och köpte grejor på Cheapy i morse. Som ska lämnas tillbaka i morgon. Funkade inte som jag tänkt (som vanligt).

Så här ser "låset" ut i dag:
447475-33

Så där halvbra. Och det glipar, det måste jag hålla med om även om det tar stenhårt emot.

Saknas lite rödmålning på hallsidan av dörren. Ska göra det nu. Fast det är gott om ont om penslar, märkte jag nyss när jag letade i "redskapsboden". Suck!

www.vindvirvel.blogg.se


Toadörren

Bestämde mig för att göra i ordning min toadörr, som jag snickrat själv. Lite finlir kvar bara.
Den är tvådelad. Som en saloons-dörr ni vet...
Är trött på att folk som besöker mig påpekar att det glipar ett par (tja, 4-5, om man ska vara så nedrans petnoga) cm mellan dörrhalvorna.
- Känns som att pinka med dörrarna på vid gavel, sa P i dag när han var här.
Man kan i alla fall "låsa". Jag har satt dit en hasp. Visserligen lite provisoriskt, men ändå. Som på ett utedass ungefär.

Jag är ledig i morgon så då ska jag utnyttja dagen till detta projekt. Nu behöver skriva en "inköpslista" som jag kan ta med till brädgården i morgon.
Älskar brädgårdar!

Nu ska jag mäta och klura lite.
Ska fota härligheten i morgon.
Jag tycker den är jättesnygg. Det är bara själva funktionen som inte riktigt är 100%-ig än.

Ha en trevlig kväll.

www.vindvirvel.blogg.se


Förtydligande

Några har gjort sig lustiga över att den rabatt jag hade lagt in i gårdagens inlägg såg ut som den gjorde och nån gav kommentaren att jag aldrig blir någon trädgårdsarkitekt.
Nä, det blir jag säkert inte i och för sig.
Men hade jag bara haft dom här ynka metrarna rabatt att vårda (den är bara cirka 4 meter på ena hållet och 10 på djupet - 40 kvadrat bara). Då hade den varit en trädgårdsmästares våta dröm kan jag tala om, med tanke på all den tid jag lägger i trädgården.

Totalt i min "lilla" trädgård har jag, efter ett lätt överslag, cirka 140 meter löpmeter rabatt i varierande bredder. 
140 meter rabatt!
Ja, känn in det några sekunder. Eller minuter om det behövs.

För att ha fräscht i alla dessa rabatter skulle man få ha tre anställda känns det som.
Lägger man till bärbuskar, äpple-, körsbärs-, päron-, plommonträd, prydnadsbuskar i olika former, några rododendron, rosor till ve och förbannelse och så vidare så kanske ytterligare en anställd skulle krävas, åtminstone under säsong.

Japp. Jag vet. Borde göra gräsmatta av rätt många kvadratmeter rabatt. Och såga ner lite fruktträd och buskar.
Jag vet! Men det mesta är ju anlagt då huset byggdes, med tillägg allteftersom tiden gått.
Är inte det lite charmigt att bevara?
Nähä, inte det.
Ok. Funderar lite.

Nu frös i alla fall trädgårdarbetet inne, bokstavligt talat.
Känner mig lurad på våren. Det var ju vår i går! I dag ett snölandskap.
Slarvig som jag är ligger sekatören begravd under snön nånstans i trädgården. Nåja, den var ändå slö.
Mina nyinköpta trädgårdshandskar ligger också kvar nånstans begravda i snömassorna. Nåja, de klarar sig väl tills det töar.

Jag känner mig i alla fall otroligt nöjd och duktig efter att ha skottat blötsnö i en timme. Och musklerna värker skönt!

www.vindvirvel.blogg.se 


Trädgårdsbestyr

Eftersom vädret varit trädgårdsvänligt i dag bestämde jag mig för två projekt i densamma.
Ta bort en taggbuske (som jag jobbat på sen 2003 när jag flyttade hit):

447475-28

Jag har dödat det som är ovan jord med "Rambo". Ett jättetrevligt ogräsmedel för mig men inte miljön.
Taggbuskens rötterna är intakta tyvärr. Och stora! Grävde, sågade, svor, krälade och lite till och tyckte jag var på g.
Då händer detta:

447475-29

Precis när jag kilat in spaden under en rätt kraftig rot och bänder allt vad jag kan går spaden av!
Det höll på att ta livet av mig eftersom jag föll handlöst baklänges och rullade flera varv... Blev yr.
Snyftade nästan lite, tills jag kom på att jag helt enkelt är för stark. Då borstade jag bort lite gräs, spottade ut några tänder och torkade blodet från näsan.
Gick in och hämtade min kompis Rambo. Smetade på lite på de rötter jag lyckats synliggöra. Det ska nog göra susen.

Tog mig an projekt två. Rensa en rabatt. Kan låta enkelt. Men titta:

447475-27

Jodå. Det är faktiskt en rabatt. Även om jag måste övertyga mig själv om det ibland.
Den har jag också jobbat på sen 2003. Då kan ni förstå hur den såg ut förut.
Rensade bort några kubik ris och övervissnat och la i min lilla kompost:

447475-30

Det kanske inte framgår på bilden hur stor den är? Den är knappt lika hög som mig. Jag är 163 cm över havet och komposten är nog 150.
Grannen var ute i dag också naturligtvis. En riktigt lustig-kurre. 
Han tyckte det skulle bli jättekul att ha Skövdes påskbrasa precis utanför sitt hus. - För något annat är det väl inte du samlar till? sa han.
Och la till: - Funderar bara på hur alla ska få plats där bakom syrénbusken? Jag har några bokhyllor stående som ska till tippen, ska jag lägga på dom?
Ja, ja. Förstår piken. Jag ska köra i väg skiten.
Ska bara köpa en ny bil med drag. Och lära mig köra med kärra. Framåt kan jag köra, men ibland är man tvungen att backa tyvärr. Särskilt i kaoset på soptippen.

Igelkottar trivs i rishögar förresten. Tänk på det.

Jagade min vän haren med kameran i dag. Men han ville inte vara med på bild. Vägrade.
Han har däremot tuggat i sig lite skott på min japanska lönn som jag planterade förra året. Var det verkligen nödvändigt? Måste vi bli osams innan tulpanfrossan börjar?

Trodde BWO skulle vinna schlagern förresten. Skit.
Perrelli gillar jag inte.

www.vindvirvel.blogg.se


Gp igen

Fortfarande ingen Göteborgs-posten i brevlådan fast det nu är sen eftermiddag.
Skittidningstjänst.
Ringde naturligtvis och reklamerade. På söndagar svarar inte tidningstjänst med någon fysisk person här i vår håla. Man får tala in sitt ärende på en telefonsvarare.
Känns sådär. Att man har sin vrede, frustration och sarkasm inspelad på band. Ett bevis på mitt något häftiga temperament är ett faktum.
Ok, kanske tog i lite när jag sa att dom kunde meddela mig var tidningshögen distribueras på söndagmorgnarna så jag kan åka dit och hämta mitt söndagsex själv hädanefter. (Själva prenumerationsgrejen faller ju i och för sig...).
Sa några fler intelligenta synpunkter och hoppas dom raderar bandet efter dom skrivit ner min adress och ärende.
Nu får jag förmodligen söndagstidningen i morgon, så brukar det vara. Halvroligt.

www.vindvirvel.blogg.seGp

Såna här söndagar hatar jag.

Var är Göteborgs-posten?
Traskar upp i ottan enbart för att hinna läsa den innan jag springer i väg till träningen.
Tomheten ekar i brevlådan. 
Det lata lilla stycket till tidningsutdelare var förmodligen ute på krogen i går och försov sig i morse. Eller?

Tar ut ilskan på spinningklassen strax...

www.vindvirvel.blogg.se


Katt, häst och schlager

Katt

Är inte den här gulliga kissemissen bedårande?
Vi träffades tidigare i dag. Småpratade lite och tyckte livet var helt ok i solskenet.
Den hade inget halsband.
Ska du följa med tant och smaka lite strömming? Tänkte jag ett tag. Men besinnade mig, kan ju inte stjäla en katt även om jag vill ha en.
Om den hoppar in i  bilen självmant då. Är det stöld?
Åker tillbaka till Aspö i morgon och kollar om den är kvar. Med en sardinburk i fickan...

Sen träffade jag den här mycket sympatiska pållen i trä...

Trähäst

Småpratade lite med honom också, en givande konversation. Han var i och för sig lite galen - precis som hans blick, men vi hade en del gemensamt.

Men nu är det schlager. LA GRANDE FINALE! (Ibland är det bra med versaler som krydda... kanske får rucka på min tidigare åsikt).
BWO är mina favoriter. Tycker den lille Alexander är lika bedårande som kissemissen ovan, fast bra mycket mer äcklig i sina uttalanden. Bortser man från Bards ganska skrämmande åsikter och inte tar honom på allvar, är han en artist. Jag tror inte någon sund människa lyssnar på det han säger...
Men...
Visst blir det riktigt roligt om Christer Sjögren vinner? Bara för nöjet att få se löpsedlarna och tidningarnas rubriker i morgon.
Kan hända att schlagerfestivalen självdör om C.S. skulle vinna.
Som A sa på jobbet:
- Nä fy f*n, då slutar jag titta. Garanterat.

Jag gör mig iordning för en schlagerkväll. Undrar om vi inte ska slå vad om lite större pengar i år än vad vi brukar.
Jag har lite vibbar. Håller dom för mig själv. Berättar i morgon om jag hade rätt! ;-)

Riktigt trevlig schlagerkväll önskas alla.
Trevlig kväll till er andra också naturligtvis vad ni nu sysselsätter er med...?!?!?

www.vindvirvel.blogg.se

Monica Green

Får fatta mig kort i dag. Ska ha gäster så jag hinner inte många bokstäver.

Nästa gång Monica Green är med i Debatt, eller i något annat program över huvudtaget om det inte går under svt:s barntablå, stänger jag av. Japp. Pronto!

Ha en trevlig kväll. Det ska jag ha!

www.vindvirvel.blogg.se


Biff

I morgon ska jag köpa en laddning entrecote till fredag-middagen. Och äta så jag kôvnar. (Kôvnar är västgötska från Skaraborgsslätta, betyder storknar fritt översatt).
Jag måste synda av mig, så jag inte blir sugen på en miljöfarlig nötbiff nåt mer.
Därefter blir det bara kycklingfiléer, inte alls miljöfarliga i jämförelse med hemske-biffen.
Fläskfilé är också miljövänlig i jämförelse med min entrecote, men har ändå stor miljöpåverkan. Kanske ska glömma fläsket också för att inte samvetet ska gnaga.
(Ska jag vara riktigt ärlig så visste jag nog om problemet. Känner igen resonemanget. Från mina studier i miljövetarkurser jag tagit förmodligen. Men då nämdes det bara som en parentes i sammanhanget. Togs inte på sånt allvar som Uppdrag granskning gjorde gällande i gårdagens program.)

Suck. 

Jag har dåligt samvete om jag åker bil, duschar för länge, låter tv eller dator stå i standby-läge, slänger en tidning i soporna, tvättar en maskin med en enda yllekofta, råkar använda nåt starkare ogräsmedel än grovsalt, sköljer disken i rinnande vatten, snabbtvättar bilen på min asfalterade garageuppfart, köper en flaska bordsvatten, använder klorin i rengörande syfte, köper en spansk tomat istället för icke-växthus-odlad svensk tomat för de spanska såg finare ut, slänger en osorterad gott-och-blandat-säck i brännbartcontainern på tippen, nyttjar flyget och så vidare.
Listan kan fortsätta i oändlighet.
Samvetet gnager.
Självklart gör jag inte sakerna ovan till vardagsrutiner. Tvärtom. Jag mår dåligt av det dåliga samvetet, så jag undviker näst intill kategoriskt att göra något av ovanstående.
Ibland syndar jag grovt! Det måste jag erkänna.
Med det gnagande samvetet som följd.
(Confession: Bil åker jag varje dag.... vilket stör mig och orsakar ofta samvetsattacker.)

Och nu måste jag också ha dåligt samvete om jag ska tugga i mig en biff också. Jag som kan dö för en saftig biff. Suck. Igen. 

Jag har bergvärme i min fastighet förresten. Där är mitt samvete och jag överens.

www.vindvirvel.blogg.se


Min naturgasfyndighet

Här är en bild från Texas, USA.

image24

Tja. Inget märkvärdigt. Dom håller bara på att rigga upp för lite naturgasborrning.
Precis just den här fyndigheten, Hudman, äger jag. Rio och Jones är två av mina andra naturgas-"källor".

Bara att erkänna att det bor en liten kapitalistnasse någonstans i min själ. 
Det känns snuskigt bra att kunna vräka ur sig att man borde åka över till Texas och se till sitt investerade kapital, och dessutom tala sanning. Kostnaderna för den resan drar man naturligtvis av. Jo då, det är helt lagligt.
Gaspriset rusar i höjden. Gnuggar mina händer.
Ena källan har inte kunnat producera så mycket än. Det är för högt tryck för utrustningen. Kan innebära att det blir ett mycket stort gasuttag där. Jublar.

Att jag kom på att skriva om detta just nu är att jag i dagarna skördat en del av gasfrukterna. En nätt summa är insatt på kontot.

-- Nåja, du skattar väl ändå för förtjänsten här hemma.
Hörde jag någon säga det?
Men hallå!  Avkastningskontot har jag i USA naturligtvis. No taxes!
Man skattar när man "tar hem" kapitalet igen.

Men... någon upplyste mig om att jag kan använda det lilla kontokortet jag fått från banken i USA och ta ut pengarna - då syns det aldrig att jag tjänat pengarna liksom. Slipper skatta.
Men... då kan jag ju bara knalla ner till min svenska bank med kortet och ta ut hela summan när det är dags att "ta hem" kapitalet. Ta cashen i en påse för syns skull, gå ut ur banken, vända in igen och sätta in dom på sparkontot.

Är det helt enkelt så att jag måste "anmäla" någonstans, att jag plockar hem pengarna och ödmjukt be om att få betala några kronor (många kronor) i skatt?
Någon kontospecifikation från den amerikanska banken går inte till Sveriges skatteverk vad jag har förstått, inte heller från bolaget som sköter entreprenaden för borrningen, svenska ageneten eller någon annan aktör.

Undar hur många som rusar in på skattekontoret och ber att få en blankett där man kan anmäla att man precis tjänat ett antal hundra tusen i USA som ingen uppmärksammat i kontroll-Sverige. Få, va?

Nu hoppas jag innerst inne att jag förstått det hela fel. Att det finns någon hake nånstans. 
Det skulle nästan kännas bättre om någon från skatteförvaltningen dök upp och undrade om jag inte har lite kulor undanstoppade i madrassen som jag borde visa för Storebror...

Nåväl. Jag planerar min resa till Texas. Finns ju mycket att titta på än bara gasriggar.

Ha en trevlig kväll

/Kapitalistsvinet


www.vindvirvel.blogg.se


 


Fattar icke

En sak fattar jag inte.
Det här med att många i min omgivning hela tiden uttrycker en önskan om att använda sig av så kallade hushållsnära tjänster, och framför allt när det gäller städning och fönsterputsning. 
Anledningen till min oförståelse kan vara att en jag känner gjort det under lång tid. Långt innan begreppet hushållsnära tjänster ens kunde uttalas. 
L sa förr, och säger än i dag, lite belåtet och överlägset:
- Gött, i morgon kommer städkärringen.
(Fråga inte. Tänker inte svara på om L är en mansgris.)
Sen lägger han till:
- Så nu måste jag hem och städa.
Svär gör han också för han vet inte om han kommer att hinna med.
Que?!

Så är det. Grovjobbet får han göra själv. Slitet. Det som man lätt skulle kunna ge upp vänster lilltå för att slippa.
Plocka undan!
Vilket hos L innebär att han rensar undan skor, kläder, allt som man har stående på köksbänken nära till hands, flaskor i badrummet, handdukar, tidningar, icke viktigt post som legat kvar på köksbordet i en vecka, tennisbollarna som rullat ut på golvet från träningsväskan, cd-skivorna, sängkläder, sätter in papper som skräpar framför datorn och allt annat som lagt sig på hög.
Slänger in sakerna huller om buller i garderober, köksskåp, nån byrå eller annat lämpligt ställe. Han visade en garderob en gång som precis använts som slasktratt innan städkärringen skulle anlända. Jesus! Bad honom stänga snabbt.

Men inte en enda pinal som ligger framme och skräpar i onödan. Helt fria ytor.
Då skulle jag också kunna tänka mig att utföra en hushållsnära tjänst. Torka av helt rena bänkytor. Tar bara några sekunder. Dammsuga och torka golv tar inte heller lång tid utan tretusen saker att flytta eller lyfta på. Som man bara inte hunnit ställa undan.

Jag kan tänka mig att betala för att någon ska plocka undan hos mig. Ställa in allt snygg och prydligt där det hör hemma. Sen gör jag finliret själv.
Kan man få tag på nån som frivilligt åtar sig den hushållsnära sysslan undanplockning? Hur mycket man än skule vara villig att pröjsa. Jag är tveksam.

Fönsterputsning. Exakt samma sak.
En ruta putsar man på en minut.
Köper man tjänsten ska det vara undanplockat i fönstret innan dom kommer dit. Sen ska skiten dessutom ställas tillbaka.
Då kan jag lika gärna putsa själv.

L får fortsätta klaga över att han måste hem och städa innan städkärringen kommer. Jag städar vidare på eget bevåg.

Ska få honom att sluta säga städkärring. Han är ju i övrigt intelligent!

www.vindvirvel.blogg.seArenan


Det byggs en ny Arena här i Skövde. Ett skrytbygge som kostar pengar, och som förmodligen kommer generera stora kostnader för vår kommun avseende driften av härligheten.
Äventyrsbad, nya utrymmen för vårt handbollslag IFK Skövde med vip-lounger och annat, spa, bowlinghall, nytt fräscht gym och mycket annat. 
Visst, det genererar intäkter också naturligtvis, dummare är jag ju inte än att jag fattar det. Men går det ihop? Vet inte om kalkylen egentligen redovisats?

Får ett lätt tryck över bröstet varje gång jag läser eller hör om familjestödsgruppen som dras in, skolor som får mindre resurser, vilket yttrar sig i färre personal, dagis där varje fröken har 3 259 (överdrift) barn att sköta om, åldringar som inte får hjälp i hemmet, gamlingar som det inte finns någon plats till och så vidare. 
Listan kan göras oändligt lång där det saknas resurser. 
Resurser är oftast = pengar.

Vårt Arena-bygge kostar resurser, och kan kräva stora resurser på bekostnad av andras resurser.

Det ena ställs mot det andra. Eller gör det det? Jag vet inte.

Jag vet bara att jag inte tagit ställning. Bara låtit det ske.
Inte skrivit nån insändare, som många andra gjort. 
Inte skrapat ihop en namninsamling mot Arenan.
Inte heller någon namninsamling för.
Bara varit passiv kommuninvånare.

Kan bero på att jag själv inte är i behov av åldringsvård än. Inte jag, och inte heller någon nära eller kär. Än. 
Kan bero på att jag inte har egna barn som behöver gå på dagis eller skola.
Kan bero på att jag inte tycker min ynka röst kan göra sig hörd, trots den demokrati vi förmodas leva i.
Kan bero på att jag är korkad.
Kan bero på att jag helt enkelt är osolidarisk.
Kan bero på att jag låter andra bestämma åt mig. Jag lever i Sverige och ofta förväntas vi svenskar inte kunna tänka själva.
Kan bero på att jag är instruktör på gymmet på Arenan och knappt kan vänta tills "vi" har nya lokaler.
Kan bero på att jag tycker det är kul att gå på handboll.
Kan bero på... 100 andra skäl.

Skit samma vad det beror på. 

Kontentan av det hela är att jag bryr och engagerar mig för lite.
Jag flyter med. 
Oavsett hur jag hade resonerat i Arenafrågan, för eller emot, hade det varit skönt att ha en åsikt grundad på fakta och resonemang att luta sig tillbaka på. 

Arenan har de fakto börjat ta form. Och jag ser fram mot hösten som anställd på gymmet i de nya lokalerna. Inte tal om annat. Det ska bli fantastiskt roligt att vara med om detta.

Avslutar med handboll.
Det suger! (Som är ett uttryck jag börjat använda och trivs med.)
Skövde fick stryk av Hammarby på bortaplan. Alingsås slog Redbergslid.
Tack och adjö till elitserien för i år. 
Illa. Jag som sett fram mot SM-final igen. Som i år går i Göteborg.
Sket sig!
Vi tar nya tag nästa säsong.
Med eller utan Blombäck, det är frågan.
Då i den nya Arenan.

www.vindvirvel.blogg.se


Sång

I dag ringer telefonen klockan 06.00. Då blir man lite småorolig att något har hänt.
Hinner inte fram för att svara, men ser att det är familjen J som söker kontakt och ringer upp.
- Ja må hon leva, ja må hon leva, skrålas det i luren så mina trumhinnor protesterar.
Fyra morgonpigga varelser tar i allt vad dom kan i var sin tonart och sjunger färdigt hela långa visan.
Det var jättevackert.
Och jag blev glad.
Tack.

www.vindvirvel.blogg.se


Nytt...

... utseende har jag fixat till här på sidan.
Börjar bli haj på det här med html-koder igen. Ganska enkelt.
Hemsidor har jag gjort tidigare, nu behövdes bara en uppfräschning av mitt minne avseende koderna.
Jag har fått god hjälp av http://www.designadinblogg.se vilket gjort att det hela gått väldigt mycket fortare och smidigare.
Tack!

Annars har dagen varit upp och ner, hit och dit. Grejat, städat, tvättat. Inget vettigt eller av intresse
Jobbat på min hemläxa. Ja, en grej som jag hoppat på och som ingen vet nåt om. Jo, två personer vet. Men de håller nog tyst. Återkommer kanske om det.

Avslutade med schlager. Ännu en lördag. One more to go.

Nu somnar jag strax.

www.vindvirvel.blogg.se


Kvinnodagen

I morse höll jag på att sätta kaffet i fel strupe när jag läste vår lokalblaska, SLA, där jag för övrigt jobbar.
I dagens enkät (man går ut och frågar folk på stan nån aktuell fråga) var dagens ämne: Kommer du att uppmärksamma den internationella kvinnodagen?
Där svarar Håkan B. från Skövde:
- Inte på något speciellt sätt, eftersom jag inte är kvinna.

Gubbe lille. Kunde du inte sagt nåt annat?

www.vindvirvel.blogg.se


Fredrik

Haft TV-kväll i kväll.
Fredrik Swahn är en av guds gåvor till mänskligheten. What a man.
Han var med hos Settman nyss. 
Allra första gången jag såg Fredrik var i Rent. (Eller R.E.N.T som den fantastiska musikalens namn egentligen ska skrivas tror jag. Musikalen är sorglig och berör. Historien om upphovsmannen, än också sorglig. Han avled just innan premiären.) 
Ska sätta på Rent-cd:n. Nu. Direkt!
Och njuta.

Trevlig fortsättning på fredag kväll!


www.vindvirvel.blogg.se


Systemet

Ja, vårt kära monopol Systembolaget alltså.
Var inne där i dag efter jobbet för att köpa en chilenare jag läst om i en bilaga till Expressen. Eller Aftonbladet. Skit samma, spelar ingen roll.
Familjen Dum-i-bollen är naturligtvis tvungen att vara inne i butiken samtidigt med mig och alla andra fredagskonsumenter.
Mamma Dum, pappa Dum och två barn. Det ena barnet är cirka fem, det andra nåt, kanske två år äldre.
Barnen åker sparkcyklar. Och kör fort. Whiskeyflaskor, sunkiga vinboxar och fredagströtta människor lever farligt.

Jag går runt bland mina chilenare och tittar. Men kan inte koppla bort sparkcyklarna. Och än mindre pappa Dum. Rätt som det är förstår han att hela kundkretsen i affären står stilla, frysta, och tittar med gapande munnar och ögon stora som ostron riktade mot de två cykelmarodörerna.
Vad gör han?
Förklarar högerregeln!
- Ska man köra sparkcykel på Systemet ska man hålla till höger och se upp i hyllkorsningarna. Den som kommer från höger går före den från vänster, säger han.
Ungefär. Lite längre utläggning kanske, och som han själv säkert tyckte, ett försök till ett pedagogiskt upplägg.
Yeah man!
Knappt jag kan uppföra mig i en korsning där högerregeln råder. Kanske lite svårt att få de små kidsen att greppa det hela? 
Och är det högerregeln som gäller på Systemet? Vare sig man är sprit- och vinorienterad kund eller sparkcyklist?

Hittat min chilenare, men kan inte riktigt lämna dramat.
Kikar vidare på ingenting i närheten av familjen Dum.

Högerregeln har förpassats till helvetet. Åtminstone för sparkbarnen. Eller , mer troligt, så har dom inte lyssnat eller förstått. Full fart igen.

Nu vaknar mamma Dum, som står med huvudet nerkört bland vitvins-boxarna.
- Kom hit, skriker hon. Hjälp mamma välja vin istället för att fara runt.
Ooops! Undrar vad dom ska välja. En Chardonnay? Semillón?

Eftersom jag hänger dom i hasorna hela tiden kommer det oundvikliga.
Ett av barnen, det större exemplaret, tar kontakt.
- Vilken stor ring, skriker h*n så det hörs ut på lagret.
- Ja, jättestor, svarar jag.
- Har du mobiltelefon?
- Japp.
- Ring mig då.
- Ska jag ringa till dig? Varför då?
- Det är aldrig någon som ringer mig, säger hon med otäckt bedjande ögon.
- Nähä, vad tråkigt, säger jag.
- Ring då.
- Jag hinner inte just nu. Är lite stressad, säger jag och förpassar mig till kassan.
H*n sparkar bort till mamman, som lyckats fånga det mindre barnets intresse för vinboxarna.

Står i kön och hör deras dividerande. En ny kassa öppnas och folk förflyttar sig för att tjäna tid.
Plötsligt står mamma och pappa Dum bakom mig i kön.
De fortsätter dumma sig. Hör konversationen hela tiden, de pratar högt. Både med varandra och med barnen.

Jag har betalat. Mamma Dum står och packar varor intill mig. Jag är lus-långsam för jag fascineras av det hela och krånglar till det när jag ska få ner min ensamma flaska i påsen.
Visste att jag skulle få utdelning.
Rätt som det är skriker mamma Dum till pappa Dum: - Är det du som köpt den här cognacen?
- Ja, svarar pappa Dum.
- Den ska vi inte ha, säger mamma Dum. Vi får lämna tillbaka den.
Barnen har åkt in till frisörsalongen som ligger tvärsöver. Och övar högerregeln bland glashyllorna...
Nu går jag ut ur butiken och varuhuset. Och blir fredag.

Dissade nån som skrev en krönika för en dagstidning i dag, by the way. Blev kallad språkpolis. Språkpolis låter äckligt. Bara för att jag inte gillar när man skriver med VERSALER INNE I EN TEXT. Kryper i kroppen när jag ser det. Tror vederbörande blev stött. Men innehållet i krönikan var ju bra, som jag också sa klart och tydligt. VERSALERNA STÖRDE helheten bara. So sorry! ;-)
Häpp. 

Forden

Här på bloggen har jag redan erkänt min okunskap vad gäller bilmärken.
Gott nog att jag vet vad jag har själv, som sagt. Och det vet jag. En Ford Focus. Ljus grönmetallic. Jättebra färg. Skiten syns inte så mycket.
Har läst in mig lite på lite miljövänligare bilvarianter än den jag äger, måste jag erkänna... Ford har några. Bland annat. Min nuvarande går på bensin. Det känns inte bra. Men detta var bara en parentes i det här inlägget.

Tycker inte om att "meka" med bilen. Jag kan inte ett skit. Lika lite som jag kan om bilmärken.

Har två problem för närvarande... vilka känns lite fjuttiga att komma med till verkstan.
Där jag annars tittar in titt som tätt.
Brukar förresten passa på att spela bimbo när jag ändå är där. Då får man all möjlig service. Bara så där.
En gång frågade jag om dom kunde kolla tändvätskenivån i bilen. Den funkade. Då kollades olja, kylarvatten, spolarvätska och, för säkerhets skull, undersöktes om jag hade bensin i tanken. 

Nåväl.
Nu har ena navkapseln lossnat. Heter det så? Jo, det gör det. Den som döljer fälgen. Jo, navkapsel. Höger fram.
Inget problem för framförandet av bilen, men estetiskt icke tilltalande.
Jag tänker till och med hur jag parkerar för att det inte ska synas. Ett tvångsbeteende börjar skönjas.
Försökte sätta dit den där kapseln i dag. Det skulle bara vara att trycka till enligt säker källa.
Tryckte lugnt och försiktigt. Tryckte hårdare. Mixtrade. Blev arg. Tog i allt jag kunde.
Nu är navkapseln konkav istället för konvex. Ligger på golvet framför passagerarsätet.

I morgon ska jag ta itu med bil-gissel nummer två.
Spolarvätska vindruta fram. Kass. Noll vätska. Ser knappt ut längre.
Jo tack. Det finns spolarvätska. Funkar på bakrutan.
Besiktning på måndag. (Min födelsedag. Det ska jag bimboa till det med hos besiktningsmannen om något skulle krångla...)
Vid förra besiktningen skrevs en anmärkning. Spolarfunktion kunde ej kontrolleras. Ej påfyllt.
Hoppsan. Så dumt.
I morgon ska jag öppna motorhuven och felsöka. Lossad slang? Tilltäppt?
Eller nåt annat... lite krångligare. Då går jag bet.
Än så länge är jag väldigt optimistisk. 
Tror det kan gå.

www.vindvirvel.blogg.se


Livet

Pratade med S i telefonen förut.
Hon ville få svar på meningen med livet. Varför man över huvud taget finns till på den här planeten.
Vad det hela går ut på.

Det är jobbigt att prata med S. Hon är en färgskala från dovt grått till djupaste svart. Hela livet suger. Allt är fel.
Har varit så i flera år. För länge.

Hur förklarar man glädjen i solstrålarna, vännerna, skratten, vårens ankomst eller något annat till någon som inte ser några färger? Jag vet inte. 
Det gör mig ledsen.
Förr var S en regnbåge.

Försöker få S att använda färgerna igen genom att prata om framtiden. Nix. Korpsvart.
Försöker vara rolig. Sotsvart.
Försöker uppmuntra till förändring. Grådaskigt.

Hela samtalet är som en regntung, molnig himmel. 

Omedvetet, ofrivilligt, ändrar jag uppmuntringstaktik. Likadant varje gång.
Blir kappvändare. Letar fram alla skavanker i mitt liv, klär dom i sorgekläder. Blir miserabel. 
Då vänder S. Blir lite mindre grå, närmar sig ljusgrå. När jag sjunker, traskar S uppåt. På min bekostnad.
Bara att rycka tag i nåt man retar sig på, spinna loss och grotta ner sig i träsket.
Skitig bil. Regnar. Klimatförändringar. Miljöförstöring. Kärnkraft. Jordens undergång. Död.
Olika åsikter. Krig. Död.

Är jag på riktigt bra humör innan vi börjar pratar, orkar jag jobba upp henne till en intetsägande vit ton. Genom att framställa mig själv som riktigt misslyckad.
Då kan hon skratta ibland. Torrt visserligen. Och bittert. Men ändå.

Förr skrattade vi tillsammans. Åt allt.
Skrattet fastnade nånstans på livets väg. 

När jag lägger på luren andas jag igen.
Jag är. Jag finns. Jag har ett liv. Ser färger igen.

www.vindvirvel.blogg.se


Klassfest

Hugaligen. Klassfest. För 9b på Helenaskolan. Ett brev kom idag.
Det är ju bara ett par år sen vi slutade. Känns det som. Men det är 25 år sen. Smaka på den. Tjugofem.
25 öre är väldigt lite, i alla fall med dagens penningvärde. 25 tranor, under högsäsong, vid Hornborgasjön är ännu mindre. Hade jag bara haft 25 hårstrån på huvudet, hade det sett väldigt futtigt ut, lite hår.
Men... i tid blir 25 en näst intill outhärdligt stor summa år att hantera. Åtminstone om det gäller när jag gick ur 9:an.

Nåväl. Nu kommer problematiken. (Lagom när depressionen över 25 lagt sig). Orkar man gå dit?
Inte för att det inte skulle bli trevligt. Det skulle det självklart bli. Inte tal om annat.
Orkar man se åldrandet i ögonen? Det är där skon klämmer.
Tonåringarna från nian har blivit tanter och farbröder. Det är den bistra sanningen.

Brukar titta in på Marcus Birros blogg. Tycker om hans blogg. Bra. 
Häromdagen hade han ett inlägg som faktiskt beskriver min känsla.

http://www.marcusbirro.se/bloggen/?p=819


www.vindvirvel.blogg.se


Garderoben

Det är ett djupt eko i garderoben.
Nja, kanske inte. Ligger massor av lump därinne som jag dragit runt i under vintern. Köper inga kläder under vinterhalvåret helt enkelt.

Jo, förresten. Det gör jag. Men det är mest ut-på-krogen-kläder. Såna som man får stå och stryka i timmar.  Eller såna som man inte kan använda för att man är för dressed-up.

Har två stora, näst intill, walk-in-garderober. En liggande och en hängande.
I den liggande finns det som snurrar runt i vardagen. Toppar, tröjor och jeans och lite andra obestämbara byxor samt, inte minst, träningskläder. Med liggande menar jag att det ligger på sina hyllor, ihopvikt.
I den hängande, på galgar, finns expensive skjortor, några very expensive koftor och annat minst lika expensive, käckt och snyggt. Några kjolar, några byxor. Klänningar.
Den liggande garderoben öppnas dagligen. Drar ut nåt av det på översta hyllan. Fine. Traskar iväg till jobbet.

Krogbesök. Öppnar den liggande, hittar nå´t som kan dras på. Sådär. Men ok. Det duger.
Tjejmiddag. Nåväl, dom har ju sett mig förut. Dom känner mig. Tar nåt ur den liggande.
Kultur. Ok. Bara det är svart. Liggande hyllorna blir bra.

Sen rullar det på. Den liggande används frekvent.
Av den enda anledningen - jag hatar att stryka.
En helt ny outfit behövs, eller också får jag lära mig tycka om att stryka.
Om inte himlen trillar ner, som K brukar säga, går jag ut och vår-shoppar-loss i morgon. Och stryker. Då har jag en helt ny garderob många veckor framöver.

www.vindvirvel.blogg.se

Sol ute...

... sol inne och sol i sinne. Eller hur det nu ska låta.
Men visst blir allt lätt när solen skiner. Man blir extremt effektiv. Åtminstone blir jag det.
Jag tvättar med ena handen, klipper bort vissna kvistar i trädgården med andra.
Dammsuger med höger arm, planterar om de nyuppkomna plantorna i större krukor med vänster.
En bra dag.

Småskrattar fortfarande åt Björn Gustavssons glögg-fylla i melodifestivalen i går. Riktigt kul kille. 
Luuk kan jag också med. Hans lite märkliga humor passar mig bra.
Det absolut bästa var dansen med vattenkoreagrofi i pausen. Underbart! Kunde tittat en timme till.
Annars... nja. Så där.  Bengtzing är ingen favorit. Perelli ännu mindre.
Nordman slinker ner utan problem i och för sig. Undrar hur sångaren fått sitt präktiga ärr vid ögat?

Tänk om Christer Sjögren vinner alltihop. Det vore pricken över i. Vilken skräll. Eller?

www.vindvirvel.blogg.se


Impro

Var på after-work-improvisationsteater i Göteborg i kväll. Tillsammans med P på jobbet. Hon är härlig.
Var premiär för mig på "impron", som P säger i dagligt tal. Hon är en erfaren imprare.
Som tur var kom F dit också, som inte heller varit där tidigare. Kände mig lite tryggare när han dök upp.
Enkelt uttryckt, även om det kanske inte ger så mycket klarhet, handlar det om att man improviserar till olika tekniker. Teknikerna ger själva grunden för skådespeleriet. Tror man måste uppleva det hela innan man riktigt förstår.
Får erkänna att uppvärmningsövningarna, som gjordes innan det hela körde igång, inte imponerade. Blev skräckslagen och trodde det skulle gå till så hela tiden under de drygt två timmar vi skulle vara där.
Men sen tog det sig. Blev riktigt bra. Förstod grejen! Och skrattade riktigt gott.
Några av deltagarna var riktigt, riktigt bra. Och hade finess.
På aw-impro får vem som helst gå upp på scenen och delta. Men jag satt som klistrad i stolen. F också.
Jag kommer definitivt att följa med P fler gånger på impro. Som publik. F är nog mer tveksam

Sen följde en mycket trevlig middag på stan. Och ett besök i Avalons bar, eller lounge om man nu hellre vill använda det uttrycket. Skulle kunnat sitta kvar där länge.
Men nu är jag trött. Riktigt trött.
God natt och sov gott.

www.vindvirvel.blogg.se

RSS 2.0

BloggRegistret.se

BlogRankers.com

Personligt