Svartvit tv

Jag har ett minne från min barndom som är glasklart.
När mormors svartvita tv gick sönder ville hon absolut ha en ny svartvit tv.
På den tiden fanns inte nya svartvita tv:ar att få tag på. Dom var helt ute, för färg hade ALLA. En svartvit tv kostade multum, om dom ens fanns i större modell än 16-tums husvagnstv.
Men mormor Gunborg var envis. Svartvit tv skulle det va!

Kommer ihåg, som det vore igår, hur mamma och P satt och diskuterade om hur korkat det var att vilja ha en svartvit tv! Dom hade varit runt och kollat, och det fanns absolut inget i svartvit väg.
(Det som skulle ses har jag för mig var Herrskap och tjänstefolk och möjligtvis Ondedinlinjen.*)

Min mammas tv sjunger i realtid på sista versen, den får förvärmas i en halvtimme innan den kommer igång, och hon började prata om en ny tv för ett år sen.
Hon ville minsann inte ha nån platt sak som man skulle ställa på en bänk - nä, den ska kunna rullas på ett stativ, och den fick inte alls vara för stor. Helst en hederlig 22-tums tjock-tv. Hon sitter ju så nära ändå när hon tittar på tv.

Suck. En deja-vu-känsla utan dess like.
(När jag berättar för mamma om mitt minne med mormors svartvita tv, säger hon att hon kommer ihåg att mormor inte ville ha färg-tv för det var skadligt för ögonen. Och liknelsen vid mormor vill hon inte alls kännas vid. Själv tjuter jag av skratt i ren och skär nostalgisk glädje...) 
 
Förmodligen kommer jag att bli likadan som både mormor och mamma. Ska bli intressant att se när det är dags för mig att köpa ny tv, vilket kommer att dröja förhoppningsvis. Jag har en tjock-tv. En stor. Och den är relativt ny, för när jag köpte tv:n var plattskärmarna jättedyra.

Men mamma lever ju åtminstone i 2000-talet. Efter många vägranden att ens titta på mina hintar om net-on-net, pixmania och andra sajter, eftersom hon vägrar att uppge kortnummer på nätet och ALDRIG handlar över nätet, kommer uttalandet:
--Jag har hittat en perfekt 32-tummare på net-on-net. Du får gå in och köpa den åt mig!

Visst. Det gör jag gärna. Vi ska bara vara helt säkra på att det är den tv:n du vill ha innan vi slår till, mamma!


*) När den nya färgtv:n väl var på plats tittade mormor på alla program som som tv1 och tv2 visade. Nästan. Det var jag och mamma överens om i alla fall...

Håller med, nja, kanske inte alls...
Morrat av Nollan

Jag har just haft samma diskussion med mina föräldrar... och det lutar åt att det bli en platt-TV i alla fall. Det är mer än vad jag har, och jag ämnar inte byta förrän den tjock-TV jag har totalstrejkar. Vilket jag hoppas dröjer :) Kan ju bli intressant att se vad man ska ha för TV när den dagen trots allt kommer...

2008-08-08 @ 00:20:27
Morrat av P

Min mormor och morfar hade svartvit teve, det var för att morfar opererats för starr för jättelänge sedan och då var det tydligen inte bra att se färg. En gång var jag där och då skulle det spelas bingo-lotto. Inte kul på något vis, men färgfemman i svartvit är om möjligt ännu tråkigare än i färg...

2008-08-08 @ 09:37:09
Morrat av Åsa

Nollan: He, he. Jag ska heller inte byta tv på länge - så då kanske vi också febrilt springer runt och letar efter en en ny tjock-tv om åren sprungit i väg. TV är inget man är överlycklig över att lägga pengar på förresten... :-)



P: Det visste jag inte. Det där med starr och färg-tv alltså...

Haha. Färgfemman i svartvitt - i princip lika tråkigt som motorsport...

2008-08-08 @ 16:45:58
Morrat av P

Motorsport är mer tråkigt. Det säger en hel del... Tänk dig motorsport i svartvitt och utan ljud.

2008-08-08 @ 17:43:52
Morrat av Åsa

P: Motorsport utan ljud är trots allt bättre än med...

2008-08-08 @ 18:52:15

Shoot!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0