Miljöpartiet

Miljöpartiet, Carl Schlyter och Leif Engström, skriver i en debattartikel i gp i dag att minskad arbetstid gör miljön en stor tjänst genom att bidra till minskad konsumtion.
En 30-timmarsvecka skulle få de flesta svenskar att bli lyckligare. Den ökade konsumtionen har inte gjort människor lyckligare, utan nyckeln till lycka skulle istället vara mer fritid. Hmm.
Minskad konsumtion gör miljön en tjänst naturligtvis, där är jag överens med miljöpartiet.
Och om många människor går ner i arbetstid ger det utrymme för fler på arbetsmarknaden, det kan vi också vara överens om.

Men...
... i artikeln står det att "mer än hälften av alla svenskar skulle hellre ha mer fritid än högre lön".
Då smakar vi på det:  Hellre mer fritid än högre lön.
Det står inte att mer än hälften av alla svenskar skulle vilja ha mer fritid med mindre lön!
För då skulle väl hälften av alla svenskar gått ner i arbetstid redan?! Eller?! Hallå?!
Och i så fall, varför är debatten så stor om alla deltidstjänster inom stat och kommun så het? Då borde ganska många vara nöjda med deltidstjänsterna, som ofta ligger på 75%, eller runt de procenten, i de sektorerna?

Sanningen är väl närmare: Gärna mer fritid men med samma lön.
Det är min personliga uppfattning (och övertygelse näst intill) att det är närmare sanningen som den där hälften svenskar menar. Och då framstår 30-timmars-veckan i ett helt annat perspektiv.

Och handen på hjärtat - är det en bra miljöstrategi att jobba för en 30-timmarsarbetsdag i Sverige för att värna om miljön och få oss svenskar att konsumera mindre? Vårt lilla land är ju en piss i Mississippi när, till exempel, det befolkningstäta Kina håller på att få ett enormt ekonomiskt uppsving och där varje Kines snart har möjlighet att byta ut cykeln mot en bil. Visst, det var en överdrift, men deras konsumtion ökar explosionsartat.

Jag har i ett anfall av miljösympati i något av mina första val röstat på (mp). Det fick jag äta upp gång efter annan efter konstiga uttalanden från "mitt" parti under mandatperioden, inte bara gällande miljöfrågor utan även andra spörsmål.

Ett miljöparti ska arbeta för miljön, inte slänga ur sig floskler om att en 30-timmarsarbetsdag räddar miljön.
Trodde mp kunde bättre.
Trams!


Håller med, nja, kanske inte alls...

Shoot!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0